Skip to main content

Nyheter

Dyrt vatten

Vattenkran
Hyresgäster i Rinkeby får betala dyrt för sitt vatten.

Hyresvärden Victoriahem har infört ett IMD-system – individuell mätning och debitering för tappvatten – enligt ett avtal med Hyresgästföreningen region Stockholm. Detta reagerade en del hyresgäster på och genomförde en demonstration mot avtalet utanför Hyresgästföreningen region Stockholms kontor vid Globen i februari.

Månadskostnaden ligger vanligen i intervallet 600-1 000 kronor, men det finns exempel på hyresgäster som legat på hela 2 000 kronor i månaden.

Systemet är konstruerat som så att en viss del av vattenförbrukningen ingår i hyran – 190 liter kallvatten och 137 liter varmvatten per dag för en trea om 77 kvadratmeter (förbrukningen är uträknat utifrån hur många kvadratmeter lägenheten har). Förbrukar man mer så debiteras man för den delen.

Problemet är att detta inte är anpassat efter stora familjer, som inte har någon möjlighet att hålla sig inom de kvoter som ingår i hyran.

Nu har Hyresgästföreningen Järva begärt att Victoriahem ska göra en utvärdering av systemet.

Fotnot. Sedan den 1 juni 2022 gäller en EU-regel om att vattenmätare ska installeras och IMD-systemet användas i nyproducerade lägenheter. Detta kan också gälla vid ombyggnader av äldre hus.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .