Skip to main content

Nyheter

Nya lagregler för hyresbostadsmarknaden

paragrafwiki
Träder i kraft den 1 juli 2024.

Dessa lagändringar har varit mycket omdiskuterade en tid.

Den mest kontroversiella lagändringen gäller hyresvärdars rätt att vräka hyresgäster som begått brott, eller använder en lägenhet eller lokal för brottslig verksamhet. Detta innebär att om ett barn i en familj begår ett brott, så kan föräldrarna vräkas trots att de inte begått något brottsligt. Detta gäller bara hyresgäster, inte bostadsrättsinnehavare.

Hyresvärdar får också rätt att bestämma hur många inneboende en hyresgäst får ha. Detta är idag inte begränsat, och man får ha inneboende utan hyresvärdens lov.

De nya lagreglerna skärper också hyresgästernas ansvar för tryggheten i bostadsområdet bland annat genom att ställa högre krav på att man inte stör sina grannar.

Vidare görs justeringar i hyresförhandlingslagen, och hyresvärdens rätt till tillträde till lägenheterna stärks.

Här hittar du regeringens proposition 2023/24:112: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/atgarder-for-tryggare-bostadsomraden_hb03112/html/.

Läs mer om detta på Hem & Hyra:  https://www.hemhyra.se/nyheter/sa-vill-regeringen-stoppa-overfulla-madrasslagenheter-nu-infors-tuffare-regler-mot-inneboende/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .